Cart 0

Architecture

The following projects are a representative sample of the work I have completed at firms & with collaborators over the past 10 years. Feel free to contact me for inquiries or requests for proposals.

NAICM

In response to the needs of the largest infrastructure development in Latin America, the collaborative team designed Mexico’s New International Airport Terminal with the aim to revolutionize airport design and the experience of traveling. Upon the completion, the building and infrastructure will not only perform for the duration of the 21st Century, but also evolve into an icon for Mexico. The “Airport of the Future” is designed with inspiration from the past; the shape, the symbolism, the shear monumentality of the building are all drawn from Mexican art and architecture. Designed to be the most sustainable airport in the world, the first with the LEED certification, the single terminal is being strategized to minimize costs and maximize experience. - ©FR-EE.org

The design & construction of this project were, & are, a collaboration between Foster & Partners Architects & Fernando Romero EnterprisE. The project involves several systems of construction to create the huge insectile mass of the airport itself. I worked on the Envelope (skin & cladding systems) team for my time on the project, developing diagrams and methods with which to better explain the construction challenges of such a project. I helped to develop methods by which the General Contractor will understand and work with the complex, literally hyperbolic geometries of the skin, as well as methods by which to connect the skin & structure of the project.

There is no location in this project where structure & cladding follow the same vector. In all cases, each set of corresponding triangulated vectors are twisted in relation to one another. If they were, we would be building a dome. That said, we developed many explanatory diagrams, a new way of responding to RFIs (videos), and a universal shim design, among many other things. Working between Rhino, Grasshopper, Illustrator, Revit, InDesign, Photoshop, AfterEffects, I helped and supervised in the development of the above items.

All images & documents ©Fernando Romero EnterprisE

 

Cover Image Website.jpg

Recently featured in Make It Better magazine. The clients for this project are avid horticulturists, which led to a four year search for a site with ideal growing conditions. The design of the house is a direct response to this passion. A 29-foot span of glass along the south side of the house will open directly onto the back garden. An extension of the house's walls and roof shelters this façade from direct sunlight during the summer and neighbor views year round.

Opening up the interior of the house as much as possible to the rear yard meant positioning the garage toward the street.  The telltale garage volume is blurred by the extension of its street facing wall. The wall extension creates a gateway into an outdoor room/garden that expands the scale of the modest structure and further strengthens the relationship between inside and out. 

Design © Searl Lamaster Howe Architects

Gregory Residence

IMG_1776_cover.jpg

Hampton Inn, Loyola Station

 

I worked on this hotel during my time with NORR architects. During the design process I found myself frustrated with the lack of design freedom that a large hotel chain's set of standards imposed. The design that was in place for this project upon my arrival was very suburban; a corner turret and stucco for miles. I was able to work with my colleagues to redesign the exterior of the building to define certain masses, and push and pull the brick facade to give more visual interest.

Because the hotel is in the city of Chicago, we had more leeway with the exterior. The building's East-facing facade is a checkerboard of brick planes moving in and out, albeit not as much as I would have liked. I selected all finishes for the guest rooms, put together material boards, managed and constructed the entire Revit model, coordinated with the general contractor, and worked with multiple consultants. 

Design © NORR Architects

Twilight_Exterior_Cover.jpg

Logan's Crossing

Antunovich Associates and Fifield Companies, along with Terraco, Inc, are collaborating on an exciting new mixed-use development, located in the 2500 block of North Milwaukee Avenue in Chicago, in the vibrant and historic Logan Square neighborhood.  This 7-story, 414,000 square foot complex will incorporate modern amenities and stylish retail spaces wrapped in historic facades. The infusion of 220 rental apartments, a new supermarket, health club, neighborhood size retailers, and fantastic restaurants will harken back to the bustling energy of the Mega Mall bazaar it will succeed. 

The building’s prow will point directly northwest, facing the Illinois Centennial Monument at the heart of Logan Square, and at its base, an outdoor dining area will spill out to meet a triangle of city parkland between. The 900-foot-long site will be split into two segments separated by a private drive connecting Milwaukee Avenue to two floors of integrated parking in the South building. During the design of this project, the two blocks were then further demised into five smaller segments, which better relate to the scale of the surrounding community. Each of the five segments will be expressed using a distinctive architectural expression relating to the surrounding neighborhood and the broader Chicagoland area. Brick, cast stone, and steel embellish the undulating facades, which pull back to reveal smoother, more contemporary surfaces that allow for private residential terraces and resident amenity spaces above street level.

Project ©Antunovich Associates

 

18_0205 - Image 03 Web Cover.jpg

Astana Energy Hall

A Component of the World's Fair 2017 in Astana, Kazakhstan, the energy hall is one of the several modules surrounding the central sphere of the fair. It serves as a presentation space, theater, and demonstration of efficient energy use principles. I worked on conceptualizing the design of this building, while at the same time creating Revit prototypes examining how best to construct such a building in the software. The World Expo 2017 will be held in Astana, Kazakhstan.

Adrian Smith + Gordon Gill Architecture won the project by competition and proposed an amorphous vision for the expo buildings. The theme for the Expo is "Future Energy," and therefore the focus for the design is to create a zero-energy, or energy-positive expo. I worked on the residential portion of the program (the bulk of the land, and an exercise in master planning), and the Energy Hall, a large performance venue across from the center sphere of the Expo site.

For the residential design, I used Rhinoceros, Grasshopper, and the environmental analysis program Ladybug to gather information about solar exposure based on the heights of buildings and the width of parkways. The residential team and myself developed many dozens of options for road layout based on precedents in Chicago and around the world, our efforts culminating in the submission of a 300+ page project book given to the client (the Kazakh government). Once that submission was complete, I was transferred onto the Energy Hall.

For that portion of the project, a specific volume was given to us by the competition designers, and we were tasked with fitting in the program for a proscenium theater 28m high, and all associated program, including several bar areas, an expansive lobby, and complete fire egress. Working in Revit and Rhino interchangeably, I created mass families from the Rhino model to work with the design of the curtain wall, which was to be entirely slanted at 20 degrees from vertical on two facades, as well as the corners filleted all the way up the volume.

I also worked to develop the arrangement of the interior spaces surrounding the theater, one of the challenges being the slant of the walls. The building was a part of the greater expo complex, including the central sphere for the project. 

Work done for AS+GG - Design © AS+GG

VIEW 1 FINAL DAY_Cover.jpg

Lakeview Kitchen

A single-family home in Chicago, IL. The house in which this kitchen is located is a renovated old church, and so has very strange dimensions, a bad workflow, and a passionate cook for an owner. My passion for cooking and baking informed the design of this kitchen island and surroundings. It was designed to create a focal point to the kitchen, and allow access from all sides. Storage was also important, because the clients bake frequently, and have many pots and pans that needed concealing.

I designed a large stainless steel top, with a removable cutting board (for ease of cleaning), as well as a built-in microwave drawer, a few auxiliary cabinets to fill in gaps in their existing kitchen, and stainless steel inserts for their oven surround. The inserts ended up being replaced with a Häfele rail system because there were masonry walls directly behind where they were to be installed. 

Design © Searl Lamaster Howe

island_0128_Cover.jpg

La Machine

For this project I worked with intelligent project delivery experts Smart Architecture to help make this Tronic Studio design a physical reality for Grey Paris. La Coste commissioned this art installation at Grand Central Terminal to mark the launch of their new scent, L.12.12 Eau de La Coste. I worked with Matt Fineout of Smart Architecture to create the construction document set for the project, as well as to organize and deliver design and fabrication models to the different players involved in creating this installation. We worked from early august to September 19, 2011, when the installation was unveiled at Grand Central, accepting and incorporating data and design details from 4 different companies. All documents and renderings created using Rhinoceros, Indesign, and Illustrator.

Collaboration with Matt Fineout & Smart Architecture

Panorama2_Cover.jpg

Asbury Residence

This just finished house for a newlywed couple represents a melding of cultures, time periods, materials and ideas about defining space. Housed within a historic district bordering Evanston’s city center, the stucco clad house presents a spare yet stately street face which is contrasted with the more informal and private courtyard that the house wraps around.

Large windows flood the house with light yet most are positioned to maximize privacy, a priority given the busy street that fronts the property and the immediacy of adjacent buildings. Traditional architectural forms are reinterpreted to instill a modern spirit in the house, the end goal being a house that is clearly of its age while remaining contextually responsive. 

Design © Searl Lamaster Howe Architects

Asbury+cover.jpg

Modular Sukkah

Moving forward with the ideas developed during the Contemplating the Void competition for the Guggenheim (above), and working again with Matt Fineout & Architecture Informé, we designed this for a competition held in New York.

The brick is one of the oldest building elements proportionally related to the body; the Sukkah is a religious structure with a rich historical tradition. It too relates directly to the body, but on a larger scale - as enclosure rather than component. The notion of the brick connotes permanence and stability, the Sukkah temporality and mobility. This proposal reinterprets the notion of brick as a means to provide openness, transience and light. In place of solid opaque bricks, these bricks are open and reflective. They create individual apertures that funnel the occupants’ sight and bring reflections of nature into the structure.

Collaboration with Matt Fineout & Architecture Informe

sukkah_ped_COVER.jpg

Yorktown Amenity Level

An existing multi-family residential tower, this building was presented by the client with an antiquated design and dated amenities. By demolishing the majority of the level 1 amenity areas, including a gym, coffee bar, and small lobby, and raising the ceilings, we were able to revive the space and redesign the leasing area as more of a lounge.

With the advent of remote computing technology, this 1960s design was revamped as a modern refuge for residents, with shared workspace, an updated gym, and an amenity area spilling out onto a new patio with fireplaces and views of natural landscape. The exterior was updated with swaths of stucco, and rebuilt balconies, as well as updated residences with views across the region. I built the Revit model, aided in design, and performed CA, attending OAC meetings weekly at the site and walking for punch-list. 

Design © NORR Architects

yorktown 1_Cover.jpg

Healing Roof

The client was constructing a building with facing patient rooms overlooking a roof courtyard. Window screens were commissioned in order to provide patients with privacy. The client requested a design that was organic in nature and would provide a 'green' aesthetic to the courtyard, which would ultimately become a usable space for meditation and healing.

The design works with developable surfaces cut through with patterns. The structure and panels are made of water-jet cut aluminum, along with 3Form custom printed material. All work was done in Rhino and Illustrator, with a laser cutter for physical modeling output. Constructed from waterjet-cut steel and 3Form panels.

Design © Stantec, née Burt Hill

UPMC-13_B-8x10-1_1000_Cover.jpg