Architecture is not Magic, but it can be ok

So, this is all of it so far.

I've been working in the architectural profession for almost 10 years now, the below projects are a record of my time in the profession. I have chosen to display those projects I am most proud to have had a hand in designing, and those projects that have afforded me experience I feel would be most valuable to a potential employer (you, presumably).

The clients for this project are avid horticulturists, which led to a four year search for a site with ideal growing conditions. The design of the house is a direct response to this passion. A 29-foot span of glass along the south side of the house will open directly onto the back garden. An extension of the house's walls and roof shelters this façade from direct sunlight during the summer and neighbor views year round.  Opening up the interior of the house as much as possible to the rear yard meant positioning the garage toward the street.  The telltale garage volume is blurred by the extension of its street facing wall. The wall extension creates a gateway into an outdoor room/garden that expands the scale of the modest structure and further strengthens the relationship between inside and out. Design Copyright Searl Lamaster Howe Architects

Gregory Residence

IMG_1776_cover.jpg

Hampton Inn, Loyola Station

 

I worked on this hotel during my time with NORR architects. During the design process I found myself frustrated with the lack of design freedom that a large hotel chain's set of standards imposed. The design that was in place for this project upon my arrival was very suburban; a corner turret and stucco for miles. I was able to work with my colleagues to redesign the exterior of the building to define certain masses, and push and pull the brick facade to give more visual interest. Because the hotel is in the city of Chicago, we had more leeway with the exterior. The building's East-facing facade is a checkerboard of brick planes moving in and out, albeit not as much as I would have liked. I selected all finishes for the guest rooms, put together material boards, managed and constructed the entire Revit model, coordinated with the general contractor, and worked with multiple consultants. Design Copyright NORR Architects

Twilight_Exterior_Cover.jpg

Asbury Residence

This just finished house for a newlywed couple represents a melding of cultures, time periods, materials and ideas about defining space. Housed within a historic district bordering Evanston’s city center, the stucco clad house presents a spare yet stately street face which is contrasted with the more informal and private courtyard that the house wraps around. Large windows flood the house with light yet most are positioned to maximize privacy, a priority given the busy street that fronts the property and the immediacy of adjacent buildings. Traditional architectural forms are reinterpreted to instill a modern spirit in the house, the end goal being a house that is clearly of its age while remaining contextually responsive. Design Copyright Searl Lamaster Howe Architects

Asbury+cover.jpg

Astana Energy Hall

A Component of the World's Fair 2017 in Astana, Kazakhstan, the energy hall is one of the several modules surrounding the central sphere of the fair. It serves as a presentation space, theater, and demonstration of efficient energy use principles. I worked on conceptualizing the design of this building, while at the same time creating Revit prototypes examining how best to construct such a building in the software. The World Expo 2017 will be held in Astana, Kazakhstan. Adrian Smith + Gordon Gill Architecture won the project by competition and proposed an amorphous vision for the expo buildings. The theme for the Expo is "Future Energy," and therefore the focus for the design is to create a zero-energy, or energy-positive expo. I worked on the residential portion of the program (the bulk of the land, and an exercise in master planning), and the Energy Hall, a large performance venue across from the center sphere of the Expo site. For the residential design, I used Rhinoceros, Grasshopper, and the environmental analysis program Ladybug to gather information about solar exposure based on the heights of buildings and the width of parkways. The residential team and myself developed many dozens of options for road layout based on precedents in Chicago and around the world, our efforts culminating in the submission of a 300+ page project book given to the client (the Kazakh government). Once that submission was complete, I was transferred onto the Energy Hall. For that portion of the project, a specific volume was given to us by the competition designers, and we were tasked with fitting in the program for a proscenium theater 28m high, and all associated program, including several bar areas, an expansive lobby, and complete fire egress. Working in Revit and Rhino interchangeably, I created mass families from the Rhino model to work with the design of the curtain wall, which was to be entirely slanted at 20 degrees from vertical on two facades, as well as the corners filleted all the way up the volume. I also worked to develop the arrangement of the interior spaces surrounding the theater, one of the challenges being the slant of the walls. The building was a part of the greater expo complex, including the central sphere for the project. Design Copyright AS+GG

VIEW 1 FINAL DAY_Cover.jpg

Yorktown Amenity

An existing multi-family residential tower, this building was presented by the client with an antiquated design and dated amenities. By demolishing the majority of the level 1 amenity areas, including a gym, coffee bar, and small lobby, and raising the ceilings, we were able to revive the space and redesign the leasing area as more of a lounge. With the advent of remote computing technology, this 1960s design was revamped as a modern refuge for residents, with shared workspace, an updated gym, and an amenity area spilling out onto a new patio with fireplaces and views of natural landscape. The exterior was updated with swaths of stucco, and rebuilt balconies, as well as updated residences with views across the region. I built the Revit model, aided in design, and performed CA, attending OAC meetings weekly at the site and walking for punch-list. Design Copyright NORR Architects

yorktown 1_Cover.jpg

Lakeview Kitchen

A single-family home in Chicago, IL. The house in which this kitchen is located is a renovated old church, and so has very strange dimensions, a bad workflow, and a passionate cook for an owner. My passion for cooking and baking informed the design of this kitchen island and surroundings. It was designed to create a focal point to the kitchen, and allow access from all sides. Storage was also important, because the clients bake frequently, and have many pots and pans that needed concealing. We designed a large stainless steel top, with a removable cutting board (for ease of cleaning), as well as a built-in microwave drawer, a few auxiliary cabinets to fill in gaps in their existing kitchen, and stainless steel inserts for their oven surround. The inserts ended up being replaced with a Häfele rail system because there were masonry walls directly behind where they were to be installed. Design Copyright Searl Lamaster Howe

island_0128_Cover.jpg

La Machine

For this project I worked with intelligent project delivery experts Smart Architecture to help make this Tronic Studio design a physical reality for Grey Paris. La Coste commissioned this art installation at Grand Central Terminal to mark the launch of their new scent, L.12.12 Eau de La Coste. I worked with Matt Fineout of Smart Architecture to create the construction document set for the project, as well as to organize and deliver design and fabrication models to the different players involved in creating this installation. We worked from early august to September 19, 2011, when the installation was unveiled at Grand Central, accepting and incorporating data and design details from 4 different companies. All documents and renderings created using Rhinoceros, Indesign, and Illustrator.

Panorama2_Cover.jpg

Healing Roof

The client was constructing a building with facing patient rooms overlooking a roof courtyard. Window screens were commissioned in order to provide patients with privacy. The client requested a design that was organic in nature and would provide a 'green' aesthetic to the courtyard, which would ultimately become a usable space for meditation and healing. The design works with developable surfaces cut through with patterns. The structure and panels are made of water-jet cut aluminum, along with 3Form custom printed material. All work was done in Rhino and Illustrator, with a laser cutter for physical modeling output. Constructed from waterjet-cut steel and 3Form panels.

UPMC-13_B-8x10-1_1000_Cover.jpg